frankavlingetillludwigsburg

Alla inlägg under maj 2013

Av Frida Larsson - 29 maj 2013 13:28

Idag har jag varit här i tvåhundrasjuttioen dagar, nio månader och en dag. Dagen har ägnats åt lite städning, jag var i stan med värdmamma i förmiddags. Nu har jag hamnat vid datorn. Egentligen skulle jag vilja vara ute i solen, med det är ganska svårt när solen inte skiner och det är ganska kallt ute. Det är nu en vecka och en dag fram till jag ska göra min sverigepressentation för klassen. Det blir nog till att öva ännu mer under dagen. 

Jag åker Sommerrodelbahn i Österrike förra veckan. 


Frida

Av Frida Larsson - 27 maj 2013 12:58

Igårkväll skrev jag en lista på saker jag skulle hinna med att göra idag. Så här löd den:

  • Packa upp italienväskan
  • Ta bort nagellack från naglarna
  • Städa och plocka undan
  • Plocka in snäckorna som jag plockade i Italien som sedan lade i trädgården
  • Cykla in till stan och köpa en ny dagbok, eftersom jag skrivit ut min nuvarande
  • Öva på min sverigepressentation

Vad på listan har jag då gjort? En grej än så länge, jag har varit i stan och köpt en dagbok. Duktig jag är. Det andra får jag göra i eftermiddag. Men något som inte stod på listan som jag också hunnit med idag är att baka chokladbollar. Inte illa. Igår tänkte jag baka kanelbullar. Men precis när jag skulle börja med utbakningen kom värdbror och vill hjälpa till. Det slutade med att det blev kanelfladdermöss. Annorlunda. Något jag måste lära mig innan onsdag nästa vecka är att från stående göra brygga(?). Det behövs till gympalektionen. Det ska jag öva på, men kanske inte precis just idag. 


Frida

Av Frida Larsson - 25 maj 2013 17:01

Nu är jag hemkommen efter pingstlovssemester i Italien. Det blev fyra dagar i Italien. Solen sken och det var varmare än jag trott i vattnet. Igår var vi i Venedig också. Det var första gången för mig och jag blev förvånad över hur fint där var. Absolut en stad jag kan tänka mig att åka till igen. På både dit- och hem vägen stannade vi i Österrike. Det var fint fär också. När vi var och promenerade på bergen kändes det lite som att vara mitt i "Sound of music". Nu ser jag fram mot ännu en lovvecka här hemma i Ludwigsburg. 


 

Frida


Av Frida Larsson - 16 maj 2013 19:11

Idag har jag äntligen skrivit klart manuset till min sverigepresentation som jag ska göra på tyskalektionen den sjätte juni. Jag kommer att prata om var Sverige ligger geografiskt, vad som finns i Kävlinge, om lila tåg, om skolan och om konstiga svenska traditioner. Det hela kommer avslutas med kanelbullar. 


Nu när jag skrivit på den här presentationen i flera dagar har jag fått se sverige ur ett utifrånperspektiv och kommit underfund med hur många konstiga traditioner vi har. Som Lucia tillexempel. Det är en tjej som har ljus i håret, de andra tjejerna har ett ljus i handen. Pojkarna står längst bak och har en pappstrut på huvudet och en stjärna på en pinne i handen. Allesammans är klädda i vita nattskjortor och så sjunger de sånger om den heliga Lucia. 


Eller midsommar. Svenskarna äter sill och sen leker de att de är små grodor utan svansar, samtidigt som de skuttar runt ett lövklätt kors. 


För att inte tala om "Räven raskar över isen". Vi sjunger om en räv som springer över isen och sen frågar vi om vi får sjunga gummornas visa och då stickar vi en halsduk av luft och sen klappar vi i händerna sammtidigt som vi hoppandes snurrar två varv. Efter det upprepar vi det hela igen med denna gången med gubbar som lägger in snus istället. 


Knasigt men sant!

 

Frida

Av Frida Larsson - 15 maj 2013 16:19

Jag har lov nu. Sedan 50 minuter tillbaka i tiden. Men inte att jag ska lata mig inte. Nej, jag måste skriva klart min sverigepresentation idag. Så det ska jag göra nu. Ha det bra!


Frida

Av Frida Larsson - 13 maj 2013 20:44

Allt som i början av mitt utbytesår kändes ovant och konstigt har blivit helt normalt nu. Så normalt att jag tycker det känns onödigt att blogga om det eftersom det är vardagligt och tråkigt. När jag sedan tänkte efter kom jag på att det som numera är normalt för mig här i Ludwigsburg är helt annorlunda mot Kävlinge och Sverige. Bara mattraditionerna är i mitt tycke helt skilda från varandra. För här äter man mat en gång mitt på dagen någon gång mellan ett och två. På kvällen äter man en macka eller sallad, det heter vesper och verbet är vespern. Fast det uttalas feschpa och feschparn. Något som också är annorlunda i matväg är att vin säljs i mataffären.


När jag var på väg hem från Kassel där jag var för några helger sedan, såg jag två bilar från Sverige på motorvägen. Då lade jag märke till hur tom en svensk nummerskyllt ser ut i jämförelse med en tysk. Jag menar en svensk har tre bokstäver och tre siffror. En tysk har först en, två eller tre bokstäver som symboliserar var bilen bor, eller rättare sagt var ägaren till bilen bor. Tillexempel Berlin har B, Stuttgart har S och Ludwigsburg har LB. Sedan kommer en eller två slumpmässiga bokstäver som följs av tre eller fyra siffror.


Nu ska jag förhoppningsvis ta mig i kragen och skriva vidare på min sverigepresentation. Det har funkar ganska bra och jag har fått ihop en massa intressanta saker. Det enda som är mindre bra är att det inte hänger ihop lika bra som jag vill. Jag får klura lite till så kan jag nog få ihop något riktigt bra. Så bra att tyskarna blir stumma av förundran över min retoriska skicklighet. Eller, drömma kan jag ju.


Frida

Av Frida Larsson - 12 maj 2013 18:58

 

I fredags var jag på Wasen igen. Det var skoj och inte fullt så äckligt varmt som i onsdags. Och jag fick ha på mig min fina dirndl igen. 

 

Igår var jag på Tripsdrill, en nöjespark (säger man så? Iallafall ett ställe med karuseller och sockervadd iallafall). Florian, Hannah och Judith var också med. Tyskarna klagade massor på det höga inträdet, 26 €. Det tyckte jag också verkade dyrt från början, när jag tänkte att jag skulle ha åkband med. Det visade sig att det var både inträde och "åkband" för de 26 €. Hur säger man förresten euro i plural på svenska? En euro, två euros? två eurosar? två euror? Nåja, egal. Jag bara tänker att på Tivoli i Köpenhamn kostar inträde plus åkband omräknat ca 34 €, Liseberg ca 47 € och Gröna Lund kostar också ca 47  €. Jag klagar iallafall inte. Det var kul igår och när jag kom hem var jag så trött att jag knappt kunde sitta upprätt vid matbordet. Eftersom det var otroligt lite folk där, behövde vi inte stiga ur karusellerna, utan kunde ruhig sizen bleiben (lugnt sitta kvar??). Toll! (fantastiskt?)


Vad har vi lärt oss av detta inlägget? Jo, att Frida Larsson behöver öva svenska.


Frida


Av Frida Larsson - 8 maj 2013 21:17

I skolan idag hade jag först bild, som förövrigt heter "konst" på tyska. Vi skulle måla på genomskinlig plast och sen göra avtryck på papper. Målet var att det skulle se ut som koraller, med lite fantasi, så visst. Sen hade jag spanska. Då skulle vi skriva en dialog som skulle spelas upp på slutet på lektionen. När vi satt där och diskuterade för fullt på tyska om vad vi skulle skriva på spanska kom jag att tänka på hur bra jag blivit på tyska under det gångna året. Jag menar, för ett år sedan kunde jag knappt diskutera och skriva en dialog på tyska på tyskan. Nu går det som en dans. Jag antar att något annat inte skulle varit acceptablet i min värd, efter 250 dagar i tyskland. Sen var det ekonomi och slutligen sport. Jag trodde att vi skulle göra "noten" (typ betyg) i hopprep. Det gjorde vi inte. 


Idag har jag för första gången i mitt liv varit på Wasen. Det är en fest i Stuttgart som är en gång på hösten och en gång på våren. Det var annorlunda än jag tänkt mig, men helt klart skoj. 

 

Judit och jag


Frida



Ovido - Quiz & Flashcards