frankavlingetillludwigsburg

Direktlänk till inlägg 3 september 2012

Bullbak igen

Av Frida Larsson - 3 september 2012 10:49


Min första utmaning idag var att gå och köpa bröd själv. Det klarade jag galant om jag får säga det själv. Jag gick in genom bageridörren, sa vad jag ville ha, betalade och gick där ifrån. Inte så svårt. Här kan man välja om man vill ha brödet skuret i skivor eller bara ha brödet som det är. Mycket smidigt att få det i skivor, för då behöver man inte bli sur för att någon skurit brödet snett eller att man får olika tjocka skivor.


Efter det blev det bullbak igen. De bullarna jag bakade för några dagar sedan tog slut vid gårdagens frukost. En skillnad här är att jästen säljes i 40 grams bitar istället för i 50 grams bitar som hemma. Här är mitt tyska bullrecept:

Deg:

40 gram jäst

4 dl mjölk

125 gram smör

0,75 dl socker

1 ägg

0,5-1 tsk salt

0,5 tsk kardemumma

12 dl mjöl

Fyllning:

150-175 gram smör

2 dl socker

6 tsk kanel

1 ägg

1 msk mjölk

pärlsocker


1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm smöret i en kastrull och häll över mjölken. Nu är vätskan lagom varm till att hälla över jästen.

3. Häll lite av vätskan över jästen och rör till jästen löst sig.

4. Häll i resten av vätskan, ägget, sockret, saltet, kardemumman och ca 10 dl av mjölet.

5. Arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Häll inte i så mycket mjöl så att degen blir alldeles fast. Den ska vara ganska kletig.

6. Strö lite mjöl över degen och lägg över en handduk. Sätt till jäsning i 40 minuter, dubbel storlek.

7. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mjöl, så den inte är så kladdig längre.

8. Dela degen i två delar och kavla ut ena delen till en stor rektangel.

9.Blanda hälften av smöret med 1 dl socker och 3 tsk kanel till en smidig gegga.

10. Bre fyllningen över degen.

11. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i 20 bitar. Lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt. Lägg en handduk över och låt jäsa i 20 min.

12.Gör lika dant med den andra halvan av degen.

13. Sätt ugnen på 225 grader.

14. Vispa samman ägg och mjölk och pensla bullarna. Strö lite pärlsocker över.

15. Grädda i ugn i ca 8-10 min.


   

mums


Frida

 
 
Ingen bild

Fia

3 september 2012 16:24

Åh vad fint!:)

 
Ingen bild

Karolina

3 september 2012 17:19

Jisses vilka fina bullar! Jag blev verkligen sugen på en :) Kram gumman

 
Ingen bild

Mamma Mia

3 september 2012 18:46

Bullarna ser goda ut!! Tänkte du på tyska när du räknade om receptet? Kram mamma
PS: Håller med pappa om bilden

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida Larsson - 12 augusti 2013 21:06

Sedan två veckor och tre dagar är jag på svensk mark igen. Tyskland lämnade jag den 26:e juli. Jag är nöjd med året och har ingen anledning att ångra det. Men nu går livet vidare, med svensk skola, scouter och hästar, precis som innan jag åkte till L...

Av Frida Larsson - 23 juli 2013 12:15

Inte kunde jag tro att ordet Hizefrei kunde ha så stor inverkan på folk. När vi fick reda på det blev alla helt galna och näst intill hoppade runt av glädje. Hizefrei är när eftermiddagsundervisningen blir inställd för att det är för varmt ute. Det p...

Av Frida Larsson - 21 juli 2013 14:24

  Utsikt från glaskupolen i Reichtagsgebäude. Det var varmt som i ett växthus där inne.    Men jag är glad ändå Brandenburger Tor     Sonycenter    Just på denna dagen var vi tvugna att ha på oss något som inte var kort kjol el...

Av Frida Larsson - 19 juli 2013 17:54

Nu är jag så pass hemkommen från Berlin, att jag hunnit duscha och vända ut och in på resväskan på jakt efter mina nyinköpta shorts. Berlin var fantastiskt! Jag tänker att jag laddar upp bilder sen någon gång, förhoppningsvis ikväll eller imorgon. Ik...

Av Frida Larsson - 16 juli 2013 07:59

Igår eftermiddag anlände jag till Berlin, efter en alldeles för lång bussresa. Idag står det en massa saker på "att göra" listan, så det är lika bra att sätta igång direkt! Avfärd mot det där huset med glastak, mellan brandenburgertor och hauptbahnho...

Ovido - Quiz & Flashcards