frankavlingetillludwigsburg

Alla inlägg under september 2012

Av Frida Larsson - 9 september 2012 11:20

Igår red jag för första gången på 12 dagar. Enligt mig en jättestor häst. Väldigt snäll dock. Efter en halvtimmes ridlektion i jeans och gympaskor var min ridtid slut och jag skulle hoppa av. När jag slängt benet över hästens bak så är jag van att ta mark med vänstra benet väldigt omgående. Igår han jag få över hela högra benet och hinna kasa längs sadeln en bra stund innan mina fötter båda var i paddocksgruset. Väldigt ovant. Jag fick även 3 blåsor på ringfingrarna som minne från ridturen. Ingen tanke på att ta ridhanskar med mig till tyskland inte. Här är en länk till info om hästen jag red: http://www.reitverein-ludwigsburg-monrepos.de/Monrepos/Photos/Seiten/Die_Vereinspferde_files/Zorro.pdf . Värdsyster har fått placering i Texas och åker på onsdag. Så just nu packas det i hela huset.


Frida

Av Frida Larsson - 7 september 2012 12:42

Känns som att jag alltid bloggar medan jag bakar bullar. Degen ska jäsa 5 min till.


Frida

Av Frida Larsson - 5 september 2012 12:15

Jag tänkte lägga upp en bild på en karta som visar var jag och värdpappa cyklade/rullskidade igårkväll. Men bilden och datorn vill inte sammarbeta, så jag får försökaa beskriva med ord istället. Vi förflyttade oss 24 km. Det tog 1 timme och 40 minuter. Det var 104 meter i höjdskillnad. Vi tog oss fram vid sidan av ån/floden som rinner genom Ludwigsburg, Neckar. Det var fint med alla vinträden runt omkring. Om jag förstod det rätt skulle tydligen detta året vara ett bra vinträdsår. Nu när jag funderar lite så är 1 timme och 40 min lika långt som att cykla fram och tillbaka till stallet 2 gånger och sen cykla till stallet igen, dvs om man cyklar sitt snabbaste.



Frida

Av Frida Larsson - 4 september 2012 16:25

Dagens aktivitet var att anmäla att jag bor här och gå till skolan för att hämta böcker. Jag och värdmamma började med att anmäla mig. När vi kom fram visade det sig att man var tvungen att ha pass med sig, och att mitt låg hemma. Värdmamma ringde värdsyster och bestämde att hon skulle cykla till stan med passet till mig. Vi gick vidare till skolan och skulle hämta böcker. Det visade sig att jag inte alls skulle hämta böcker, utan att böckerna skulle jag få första skolveckan. Personalen på skolan verkade iallafall trevliga och önskade mig allt gott tills vi sågs igen. Sen gick vi till torget där värdmamma köpte potatis och där vi mötte värdsyster med passet. Efter det gick vi och åt glass på ett glasscafé. När glassen var uppäten gick vi tillbaka för att anmäla mig och denna gången fungerade allt som det skulle. Så nu är jag officiellt en Ludwigsburgsbo.


Frida

Av Frida Larsson - 3 september 2012 10:49


Min första utmaning idag var att gå och köpa bröd själv. Det klarade jag galant om jag får säga det själv. Jag gick in genom bageridörren, sa vad jag ville ha, betalade och gick där ifrån. Inte så svårt. Här kan man välja om man vill ha brödet skuret i skivor eller bara ha brödet som det är. Mycket smidigt att få det i skivor, för då behöver man inte bli sur för att någon skurit brödet snett eller att man får olika tjocka skivor.


Efter det blev det bullbak igen. De bullarna jag bakade för några dagar sedan tog slut vid gårdagens frukost. En skillnad här är att jästen säljes i 40 grams bitar istället för i 50 grams bitar som hemma. Här är mitt tyska bullrecept:

Deg:

40 gram jäst

4 dl mjölk

125 gram smör

0,75 dl socker

1 ägg

0,5-1 tsk salt

0,5 tsk kardemumma

12 dl mjöl

Fyllning:

150-175 gram smör

2 dl socker

6 tsk kanel

1 ägg

1 msk mjölk

pärlsocker


1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm smöret i en kastrull och häll över mjölken. Nu är vätskan lagom varm till att hälla över jästen.

3. Häll lite av vätskan över jästen och rör till jästen löst sig.

4. Häll i resten av vätskan, ägget, sockret, saltet, kardemumman och ca 10 dl av mjölet.

5. Arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Häll inte i så mycket mjöl så att degen blir alldeles fast. Den ska vara ganska kletig.

6. Strö lite mjöl över degen och lägg över en handduk. Sätt till jäsning i 40 minuter, dubbel storlek.

7. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mjöl, så den inte är så kladdig längre.

8. Dela degen i två delar och kavla ut ena delen till en stor rektangel.

9.Blanda hälften av smöret med 1 dl socker och 3 tsk kanel till en smidig gegga.

10. Bre fyllningen över degen.

11. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i 20 bitar. Lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt. Lägg en handduk över och låt jäsa i 20 min.

12.Gör lika dant med den andra halvan av degen.

13. Sätt ugnen på 225 grader.

14. Vispa samman ägg och mjölk och pensla bullarna. Strö lite pärlsocker över.

15. Grädda i ugn i ca 8-10 min.


   

mums


Frida

Ovido - Quiz & Flashcards