frankavlingetillludwigsburg

Senaste inläggen

Av Frida Larsson - 10 september 2012 18:30


Idag var första dagen i skolan. Jag hade bara 3 lektioner, fast på tyska heter det 6 Stunden. Det är eftersom en ”Stunde” alltid är 45 min. Idag hade jag alltså dubbellektioner. Jag förstod inte så mycket när lärarna pratade eftersom när folk här pratat med mig har de bara pratat med mig och inte stått 5 meter bort och pratat med 20 andra samtidigt. Men trots det tycker jag det gick bra idag. Imorgon blir det med all säkerhet bättre. Jag lyckades hamna på en spanskalektion istället för en naturkunskapslektion, då klassen är uppdelad. Inte för att jag förstod mycket av spanskan, men det var ganska trevligt trots allt.


Man har alltså lektioner vid samma tider varje dag. På min skola är tiderna:

”Stunde 1” 07.45-08.30

”Stunde 2” 08.35-09.20

”Stunde 3,4” 09.40-11.10 (alltid dubbellektion)

”Stunde 5” 11.30-12.15

”Stunde 6” 12.15-13.00

”Stunde 7” 13.15-14.00

”Stunde 8” 14.00-14.45

”Stunde 9” 15.00-15.45

”Stunde 10” 15.45-16.30


Förkortningarna är:

AG – vet inte ännu

B – biologi

BK – bild och konst

C – kemi

Chor – kör

D – tyska

E – engelska

F – franska

G – histiora

Gk- samhäll

M – matte

Mu – musik

NwT – naturkunskap och teknik

P – fysik

Re – religion

Sm – idrott

Sp – spanska


Mitt schema:

   



Det är även så att här i tyskland får man inte block och papper, inte i sverige på gymnasiet heller. Men här får man det inte heller när man gå i ”Grundschule” (till och med klass 4. Sen börjar man gymnasiet eller motsvarande). Man får inte heller bestämma vilka papper och block och färger på ”Snellhefter” (mappar av papp med sån metallgrej i mitten där man sätter in papper). Man får en lista från skolan med alla ämnena och väldigt detaljerat vad man ska köpa, om det ska vara marginaler, rutat, randat, vit marginal, färg, omslag, pennor, sax, klister etc. Jag vet inte vad som händer ifall man har fel men det känns som att det är dumt att testa.


Nu blev detta ett väldigt långt inlägg. Man behöver ju inte läsa om man inte vill, men om man läser detta så har man nog läst det ovanstående också.


Frida

Av Frida Larsson - 9 september 2012 11:20

Igår red jag för första gången på 12 dagar. Enligt mig en jättestor häst. Väldigt snäll dock. Efter en halvtimmes ridlektion i jeans och gympaskor var min ridtid slut och jag skulle hoppa av. När jag slängt benet över hästens bak så är jag van att ta mark med vänstra benet väldigt omgående. Igår han jag få över hela högra benet och hinna kasa längs sadeln en bra stund innan mina fötter båda var i paddocksgruset. Väldigt ovant. Jag fick även 3 blåsor på ringfingrarna som minne från ridturen. Ingen tanke på att ta ridhanskar med mig till tyskland inte. Här är en länk till info om hästen jag red: http://www.reitverein-ludwigsburg-monrepos.de/Monrepos/Photos/Seiten/Die_Vereinspferde_files/Zorro.pdf . Värdsyster har fått placering i Texas och åker på onsdag. Så just nu packas det i hela huset.


Frida

Av Frida Larsson - 7 september 2012 12:42

Känns som att jag alltid bloggar medan jag bakar bullar. Degen ska jäsa 5 min till.


Frida

Av Frida Larsson - 5 september 2012 12:15

Jag tänkte lägga upp en bild på en karta som visar var jag och värdpappa cyklade/rullskidade igårkväll. Men bilden och datorn vill inte sammarbeta, så jag får försökaa beskriva med ord istället. Vi förflyttade oss 24 km. Det tog 1 timme och 40 minuter. Det var 104 meter i höjdskillnad. Vi tog oss fram vid sidan av ån/floden som rinner genom Ludwigsburg, Neckar. Det var fint med alla vinträden runt omkring. Om jag förstod det rätt skulle tydligen detta året vara ett bra vinträdsår. Nu när jag funderar lite så är 1 timme och 40 min lika långt som att cykla fram och tillbaka till stallet 2 gånger och sen cykla till stallet igen, dvs om man cyklar sitt snabbaste.



Frida

Av Frida Larsson - 4 september 2012 16:25

Dagens aktivitet var att anmäla att jag bor här och gå till skolan för att hämta böcker. Jag och värdmamma började med att anmäla mig. När vi kom fram visade det sig att man var tvungen att ha pass med sig, och att mitt låg hemma. Värdmamma ringde värdsyster och bestämde att hon skulle cykla till stan med passet till mig. Vi gick vidare till skolan och skulle hämta böcker. Det visade sig att jag inte alls skulle hämta böcker, utan att böckerna skulle jag få första skolveckan. Personalen på skolan verkade iallafall trevliga och önskade mig allt gott tills vi sågs igen. Sen gick vi till torget där värdmamma köpte potatis och där vi mötte värdsyster med passet. Efter det gick vi och åt glass på ett glasscafé. När glassen var uppäten gick vi tillbaka för att anmäla mig och denna gången fungerade allt som det skulle. Så nu är jag officiellt en Ludwigsburgsbo.


Frida

Av Frida Larsson - 3 september 2012 10:49


Min första utmaning idag var att gå och köpa bröd själv. Det klarade jag galant om jag får säga det själv. Jag gick in genom bageridörren, sa vad jag ville ha, betalade och gick där ifrån. Inte så svårt. Här kan man välja om man vill ha brödet skuret i skivor eller bara ha brödet som det är. Mycket smidigt att få det i skivor, för då behöver man inte bli sur för att någon skurit brödet snett eller att man får olika tjocka skivor.


Efter det blev det bullbak igen. De bullarna jag bakade för några dagar sedan tog slut vid gårdagens frukost. En skillnad här är att jästen säljes i 40 grams bitar istället för i 50 grams bitar som hemma. Här är mitt tyska bullrecept:

Deg:

40 gram jäst

4 dl mjölk

125 gram smör

0,75 dl socker

1 ägg

0,5-1 tsk salt

0,5 tsk kardemumma

12 dl mjöl

Fyllning:

150-175 gram smör

2 dl socker

6 tsk kanel

1 ägg

1 msk mjölk

pärlsocker


1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm smöret i en kastrull och häll över mjölken. Nu är vätskan lagom varm till att hälla över jästen.

3. Häll lite av vätskan över jästen och rör till jästen löst sig.

4. Häll i resten av vätskan, ägget, sockret, saltet, kardemumman och ca 10 dl av mjölet.

5. Arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Häll inte i så mycket mjöl så att degen blir alldeles fast. Den ska vara ganska kletig.

6. Strö lite mjöl över degen och lägg över en handduk. Sätt till jäsning i 40 minuter, dubbel storlek.

7. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mjöl, så den inte är så kladdig längre.

8. Dela degen i två delar och kavla ut ena delen till en stor rektangel.

9.Blanda hälften av smöret med 1 dl socker och 3 tsk kanel till en smidig gegga.

10. Bre fyllningen över degen.

11. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i 20 bitar. Lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt. Lägg en handduk över och låt jäsa i 20 min.

12.Gör lika dant med den andra halvan av degen.

13. Sätt ugnen på 225 grader.

14. Vispa samman ägg och mjölk och pensla bullarna. Strö lite pärlsocker över.

15. Grädda i ugn i ca 8-10 min.


   

mums


Frida

Av Frida Larsson - 31 augusti 2012 10:32


Igår vakande jag av att regnet smattrade mot fönsterrutan. Det visade sig att regnet skulle hålla i sig hela dagen. Jag gick upp och bakade kanelbullar. Det var uppskattat. Värdsyster åt 5 st bara på förmiddagen. Lektionen i skolan där man fick lära sig ord i köket har jag nog inte varit på. Men nu har jag iallafall lärt mig följande ord:

der Ofen, die Öfen - ugn

der Pfifferling, die Pfifferlinge - kantarell

der Herd, die Herde - spis

der Kochtopf, die Köchtopfe - kastrull

kochen - koka

der Knopf, die Knöpfe - knapp


Idag ska jag och värdsyster gå på en utställning, Körperwelten. Det betyder ungefär väldskroppar. http://www.koerperwelten.com/de/ludwigsburg.html


Frida

Av Frida Larsson - 29 augusti 2012 11:11


Nu har jag varit här i mer än ett dygn. Det känns bra. Väskorna är uppackade. Mitt rum ligger på översta våningen i vårt hus som är 3 våningar högt+källare. Jag har utsikt över grannens trädgård. Där växer fruktträd. Men nu ska jag inte sitta vid datorn längre, utan gå och lära mig tyska!


Frida

Ovido - Quiz & Flashcards